Tipuri de diaree și cauzele care o provoacă/Gastroenterita la copii

Tipuri de diaree și cauzele care o provoacă/Gastroenterita la copii – Atunci când bebelușul tău nu se simte bine, îți dorești să faci orice pentru a-l ajuta să-și recapete starea de bine și veselia.

Durerea abdominală este unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite la copii și este adesea o sursă de îngrijorare, deoarece, de multe ori,  părinții o asociază cu boli care necesită o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, durerea de burtică este o tulburare non-specifică, care se rezolvă de la sine în termen de câteva ore sau câteva zile. Totuși, aceasta nu trebuie ignorată, deoarece poate fi cauzată de mai mulți factori, care-i stabilesc și gravitatea. Acționează și ajută-l pe micuț să se simtă bine: exclude orice probleme urgente, alină-l pe cel mic și oferă-i o ușurare naturală pentru a-l ajuta să-și calmeze disconfortul.

Ce este gastroenterita?

Gastroenterita este o infecție comună a stomacului și intestinelor și este printre cele mai frecvente boli infecțioase la copii. Gastroenterita sau boala diareică acută este principalul motiv de spitalizare la copiii cu vârsta mai mică de 3 ani: Incidența diareei variază de la 0,5 la 2 episoade pe an. Totodată, diareea este responsabilă pentru 1,5 milioane de decese pe an la nivel mondial, în principal în țările subdezvoltate. Știai că în Statele Unite, aproximativ 9% din spitalizările copiilor sub vârsta de 5 ani sunt cauzate de prezența diareei? O problemă cât se poate de serioasă, care pune presiune pe toată familia!

Cum se pune diagnosticul și care sunt cauzele diareei?

Spre deosebire de copilul mic, în primul an de viață, la copilul mai mare, diareea este ușor de recunoscut. În general, după vârsta de 1 an, consistența scaunului este similară cu cea a adultului, iar numărul evacuărilor are o anumită regularitate, diferită pentru fiecare copil.

Diareea constă în mișcări frecvente ale intestinului, cu o consistență moale sau lichidă, diferită de cele produse în mod normal de copil. Adesea diareea conține sânge sau mucus. Detectarea diareei ușoare poate fi dificilă la copiii sănătoși, deoarece numărul și consistența mișcărilor intestinale variază în funcție de vârstă și dietă.

În general, se poate vorbi despre diaree, atunci când există mai mult de 3 mișcări intestinale pe zi, dar acest lucru nu este întotdeauna relevant. De exemplu, copiii mai mici ar putea avea în mod normal mai mult de o evacuare pe zi. Cu toate acestea, dacă scaunele sunt de consistență adecvată în funcție de tipul de dietă în vigoare, nu vorbim despre diaree. Mai exact: scaune semi-lichide sau de tip mastic pentru bebelușii alăptați; scaune mai formate pentru sugar hrănit cu lapte formulă; fecale similare cu cele ale adultului în timpul înțărcării. În unele cazuri, se poate schimba doar consistența scaunului, dar nu crește numărul de evacuări.

De exemplu, bebelușii alăptați, care nu mănâncă încă alimente solide, produc adesea scaune moi frecvente, care sunt considerate normale. O creștere bruscă a numărului și textura moale ale scaunelor pot indica diaree la acești copii. Cu toate acestea, scaunele lichide timp de peste 24 de ore nu sunt niciodată normale.

Este important să știm că gastroenterita poate fi cauzată de virusuri precum precum Rotavirus, Norovirus și Adenovirus, bacterii precum Salmonella, Campylobacter jejuni, Escherichia coli și Vibrio cholerae sau paraziți cum ar fi Giardia lamblia și Entamoeba histolytica. De asemenea, poate fi declanșată prin utilizarea antibioticelor sau de alergii alimentare. Unele antibiotice pot modifica tipurile și cantitatea de floră bacteriană intestinală, declanșând diareea acută.

Transmiterea infecției poate apărea:

  • Prin contact direct, cu ingestia de alimente și apă contaminate;
  • Prin contact indirect, aducerea la gură a mâinilor contaminate cu germeni (prin mâini-gură);
  • Prin contactul cu suprafețele și obiectele contaminate sau prin utilizarea de ustensile sau vase necurățate.

Diareea cronică este de obicei cauzată de:

  • Factori alimentari, de exemplu intoleranța la lactoză sau consumul excesiv al anumitor alimente
  • Infecții (în special cele provenite de la paraziți)
  • Boala celiacă
  • Boala inflamatorie intestinală

Cauzele probabile ale diareei depind de durata acesteia:

  • este mai mică de 2 săptămâni (diaree acută): se rezolvă în câteva zile, cel mult într-o săptămână; în cele mai multe cazuri, apare în urma unei infecții (în cea mai mare parte provocată de virusuri);
  • mai mare de 2 săptămâni (diaree cronică): în general, poate fi un simptom al unei boli cronice (de exemplu, boala celiacă, fibroza chistică, infestarea cu giardia).

În cele mai multe cazuri, nu este necesar niciun test de diagnosticare. Însă, dacă diareea durează mai mult de o săptămână sau dacă este asociată cu alte simptome suspecte, medicul pediatru poate solicita părinților următoarele:

  • Coprocultură (examinarea fecalelor pentru germeni patogeni)
  • Examinarea chimico-fizică a materiilor fecale, pentru a analiza caracteristicile acestora
  • Examenul parazitologic, în suspiciunea unei infecții parazitare
  • Ecografia sau radiografia abdomenului
  • Teste de sânge sau teste specifice pentru a investiga posibilele alergii și intoleranțe

Pentru că cele mai multe episoade de diaree dispar în interval de 2-3 zile, cauza rămâne, adesea, nedepistată.

Care sunt semnele de avertizare? Cum recunoști simptomele caracteristice gastroenteritei?

În gastroenterita virală, diareea și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome. Vărsăturile și diareea apar adesea împreună cu: febră, arsură sau crampe în stomac, cefalee, scăderea poftei de mâncare (și implicit pierderea în greutate), slăbiciune și stare de somnolență. Tulburările apar la una sau două zile după ce copilul se infectează. Numărul evacuărilor zilnice poate ajunge chiar și la 8-10 pe zi, iar scaunul poate avea consistență lichidă sau doar redusă în comparație cu cea obișnuită, în majoritatea cazurilor fără sânge vizibil.

Gastroenterita poate da complicații?

Diareea în sine nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Mai ales dacă este diaree acută. Unul dintre factorii care determină posibilul debut al complicațiilor este, de fapt, durata diareei în sine. Dacă diareea devine cronică, cazurile de malabsorbție pot apărea în timp, astfel încât, creșterea și dezvoltarea copilului pot fi afectate.

Cel mai îngrijorător aspect este riscul de deshidratare: cu atât este mai mare, cu cât copilul este mai mic. Dacă diareea este severă sau prelungită, sugarii și copiii mici se pot deshidrata foarte repede, adesea în mai puțin de o zi. Deshidratarea severă poate provoca convulsii, leziuni cerebrale și chiar moarte, în cazurile cele mai grave. Aceste semne sunt cele care trebuie să alerteze părinții să apeleze la medic. Copiii cu orice semne de avertizare trebuie evaluați imediat de un medic; de asemenea și cei care au avut mai mult de 3 sau 4 episoade de diaree și nu acceptă să bea lichide sau beau foarte puțin. Dacă, în schimb, cei mici nu au semne de avertizare, beau și urinează în mod normal, și în acest caz trebuie chemat medicul, dacă diareea durează două sau mai multe zile sau dacă există mai mult de 6 până la 8 episoade de diaree pe zi. Copiii cu diaree de 14 zile sau mai mult ar trebui să fie consultați urgent de către un medic.

Tratamentul diareei la copii

În primul rând sunt tratate cauzele specifice. De exemplu, dacă cel mic suferă de boala celiacă, glutenul este primul eliminat din dietă. Medicul poate decide, de asemenea, ca antibioticele care provoacă diaree să fie întrerupte. Gastroenterita virală dispare de obicei fără tratament.

De îndată ce fluidele primite sunt suficiente și vărsăturile se opresc, copilului ar trebui să i se ofere o dietă adecvată vârstei. Bebelușii pot fi din nou alăptați natural sau cu laptele formulă obișnuit. La copiii care suferă de diaree cronică, tratamentul depinde de cauză; cu toate acestea, este foarte important să se asigure și să se păstreze o nutriție adecvată și monitorizarea oricăror deficiențe minerale și vitamine.

Ce mănâncă copilul cu diaree? Există o dietă specifică?

Nu există nicio indicație specială a ceea ce copilul ar trebui să mănânce în caz de diaree. Obiectivul principal este de a face copilul să mănânce o dietă echilibrată și adecvată, în ceea ce privește aportul caloric și proteic. Deci, da la pâine, paste, carne și, desigur, legume și fructe. Se recomandă stabilirea de mese mici și frecvente; aceasta ar putea fi o strategie bună pentru a asigura aportul nutrițional corect chiar și în prezența senzației de greață. În niciun caz nu este indicat postul sau hrănirea cu forța.

La sugarii alăptați natural sau cu lapte formulă este bine să se continue alăptarea. La copilul mai mare se recomandă administrarea de lapte fără lactoză sau o băutură vegetală (orez sau lapte de soia) pentru zilele în care diareea este prezentă. De fapt, în această perioadă ar putea fi stabilită o intoleranță tranzitorie la lactoză. În această condiție, asimilarea unor cantități mari de lactoză ar putea agrava diareea. Mai mult decât atât, deoarece producția enzimei utilizate pentru digerarea lactozei – lactază – este indusă de prezența lactozei, este bine ca aceasta să fie reintrodusă, poate în cantități mici, destul de repede.

Deși nu există alimente care s-au dovedit a fi capabile să solidifice fecalele, este recomandat să se ofere copilului alimentele ce conțin amidon, cum ar fi cartofii.

Pe de altă parte, ar trebui evitate alimentele care conțin cantități mari de zaharuri simple, deoarece acestea pot avea un efect laxativ. Fără sucuri de fructe, sucuri carbogazoase, dulciuri, bomboane.

Importantă este hidratarea, în special pentru categoriile vulnerabile – copii, vârstnici. Se vor consuma 2 – 2.5 litri de lichide fracționat: apă, ceaiuri, mai ales de mentă, cimbru sau fenicul fără zahăr, supe strecurate, electroliți. Treptat se introduc alimente precum orez, pâine prăjită, brânzeturi uscate, banane verzi, carne de pui fiartă,ou fiert.

Sărurile de rehidratare pe cale orală (SRO) pot trata în siguranță si eficient 90% din cazurile de diaree non-severă potrivit OMS.

În plus, ca parte a dietei care trebuie administrată copilului cu diaree, este recomandabil să se opteze pentru alimente funcționale și probiotice cu proprietăți benefice cunoscute asupra florei microbiene intestinale.

Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar menit să asigure confortul și echilibrul burticii copilului în orice zi, chiar și în vacanță. Are o formulă  sigură pentru copii, fiind recomandat pentru echilibrul microbiomului intestinal: scurtează durata și intensitatea episoadelor de diaree, chiar și la copiii foarte mici, atunci când este nevoie de o intervenție rapidă și eficientă.

Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este recomandat copiilor începând cu 0 luni și este indicat în:  gastroenterite / episoade de diaree acută / diaree cauzată de administrarea tratamentelor cu antibiotic / diaree nosocomială / tulburări funcționale, cum ar fi IBS (Sindromul de intestin iritabil).

Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este singurul produs care conține cea mai mare cantitate de Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®) Chr. Hansen, cu peste 75% din studiile realizate la nivel mondial pe această tulpină. Doza de 5 ml UFC (6 picături) este garantată până la finalul termenului de valabilitate, fapt care atestă calitatea produsului și beneficiile sale pentru sănătate.

Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar cu studii care îi atestă calitatea și adresabilitatea:

  • Reduce durata diareei cu 18 ore și numărul de scaune, împiedicând recurența
  • Îmbunătățește mai rapid consistența scaunului la copii, cu până la 6 ore
  • Reduce incidența diaree asociate cu antibioterapia, atunci când este administrat pe perioada tratamentului cu antibiotic
  • Contribuie, de asemenea, la prevenția diareei nosocomiale la copiii spitalizați

Dr. BIOM BABY Digestive Comfort:

  • Produs complet, cu beneficii multiple – conține LGG® 5 mld UFC și Vitamina D3 (400 UI)
  • Recomandare 1A, strong, din partea ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică)
  • Poate fi păstrat la temperatura camerei după deschidere
  • Fără zahăr, fără lactoză și fără gluten
  • Ușor de utilizat: 6 picături pe zi, în doză unică. Dr. BIOM BABY Digestive Comfort, picături orale, suspensie, se poate utiliza pentru sugari (de la 0 luni) și copii mici, adolescenţi și adulţi. Se pun 6 picături de suspensie într-o linguriță sau se amestecă în orice tip de băuturi reci sau călduțe, în lapte (biberon) sau alte alimente.

Cum acționează? Ajunge în intestin și îl populează cu bacterii specifice, fără a fi afectat de acidul gastric sau biliar.

Produsul este disponibil în:

  • Bebetei și Farmacia Tei, cât și online pe https://comenzi.farmaciatei.ro/ https://comenzi.bebetei.ro/
  • Hiperfarmaciile Dr. Max, cât și online pe https://www.drmax.ro/
  • Farmaciile Minifarm, cât și online pe https://www.minifarmonline.ro/
  • Farmaciile Remedium, cât și online pe www.remediumfarm.ro
  • Farmaciile Duc Farm, cât și online pe https://www.ducfarm.ro/
  • Farmaciile Napofarm, cât și online pe https://www.farmaciilenapofarm.ro/
  • Farmaciile Myosotis
  • Farmaciile Dav si online pe https://www.farmaciiledav.ro/
  • Farmaciile Beneva
  • Farmaciile Gedeon Richter

 

Distribuie articolul