Probioticele: de ce sunt utile pentru microbiota copiilor? În ultimii ani, numeroase studii publicate confirmă beneficiile probioticelor nu numai pentru microbiota intestinală, ci și pentru sănătatea întregului organism. De fapt, probioticele au funcția de a menține microbiota intestinală în echilibru, cu avantaje importante pentru starea de bine a întregului organism.
Este cunoscut faptul ca în intestin se formează 70% din imunitatea organismului, acesta fiind considerat “un al doilea creier” al organismului. Astfel, probioticele susțin sistemul imunitar, reechilibrează flora intestinală, ajută la reducerea simptomelor multor boli (inclusiv a celor care afectează pielea) și, în unele cazuri, pot fi utilizate și pentru colici la nou-născuți. Dar beneficiile nu se termină aici.
Numele probiotic provine de la fuziunea dintre prefixul latin „pro”, care înseamnă „în favoare” și substantivul grecesc „bios”, adică viața. Așadar, termenul probiotic înseamnă tocmai în favoarea vieții: „pro-viață”. Și tocmai așa se întâmplă pentru că probioticele, ajutând la menținerea microbiotei în echilibru, susțin starea de bine a întregului organism.
Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății și FAO, un probiotic este „un microorganism administrat viu, cu capacitatea de a îmbunătăți sănătatea umană prin interacțiuni cu gazda, atunci când este luat în cantități adecvate”. Aceste microorganisme trăiesc cu noi și interacționează cu corpul nostru, producând substanțe care sunt foarte importante pentru apărarea noastră imunitară. Probioticele ajung vii în intestin și aici trăiesc cu bacteriile deja prezente, ajutându-le să-și îndeplinească mai bine funcțiile, cum ar fi inhibarea bacteriilor dăunătoare și prevenirea proliferării lor, producerea de enzime bune, stimularea sistemului imunitar intestinal.
Dar de ce ar trebui să li se administreze probiotice copiilor?
Pentru că până și copiii pot avea probleme intestinale. Probioticele pentru copii sunt microorganisme nedăunătoare, adică bacterii „bune”. Particularitatea lor este că pot ajunge la intestinul vital, contribuind la starea de bine a organismului care le găzduiește. Funcția probioticelor este esențială pentru a menține flora intestinală în echilibru, pentru a preveni tulburările intestinale și pentru a întări sistemul imunitar.
Probioticele intră în joc în orice situație de disbioză intestinală, adică ori de câte ori microflora intestinală este modificată, din diferite motive. Ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de boli inflamatorii și spasme gastrointestinale, meteorism, intestin iritabil, diaree, insuficiență digestivă. Promovează digestia, protejează împotriva infecțiilor, elimină inflamația și reglează evacuarea scaunelor.
Sănătatea copiilor (și a adulților) pornește de la microbiotă
Așa cum am menționat deja, probioticele sunt foarte importante pentru sănătatea microbiotei. Dar ce este mai exact microbiota? Microbiota intestinală este setul de bacterii și drojdii care trăiesc în mod natural în intestin și au grijă de sănătatea noastră. Aceste microorganisme vii indispensabile încep să se formeze deja în timpul sarcinii. Nașterea și alăptarea sunt momente de schimb între mamă și copil fundamentale pentru dezvoltarea unei microbiote sănătoase.
Corpul nostru găzduiește un număr foarte mare de microorganisme, în special bacterii (atât „bune”, cât și „rele”), și toate împreună formează microbiota noastră. În plus, față de microbiota intestinală, prin urmare, cea mai renumită dintre toate, există și microbiota orală, microbiota pulmonară și așa mai departe. Fiecare dintre noi, în cursul vieții sale, dezvoltă o microfloră bacteriană personală și unică, care ne identifică la fel cum se întâmplă cu amprentele digitale. Prin urmare, fiecare dintre noi are amprenta bacteriană proprie, personală sau amprenta bacteriană, diferită de oricine altcineva, deoarece este determinată de variabile individuale. Diferențele în compoziția microflorei bacteriene a fiecărui individ depind de mulți factori, inclusiv etnia, locul de domiciliu, obiceiurile alimentare, stilul de viață.
Probiotice pentru copii: cum le alegi pe cele mai bune?
Aportul probioticelor poate avea loc atât prin nutriție, cât și prin utilizarea suplimentelor. În prezent, pe piață există multe preparate care conțin probiotice. De asemenea, există diferite tipuri de probiotice, fiecare caracterizat printr-o anumită familie, specie și tulpină. Printre acestea, găsim Bifidobacterii, Lactobacili și unele drojdii. Probioticele pot fi utile în multe situații: de la diaree la constipație, de la alergii la gastroenterită și, de ce nu, și pentru a preveni infecțiile tractului respirator, prin susținerea imunității. Fiecare tulpină specifică de probiotice poate fi mai utilă într-o situație decât alta. De exemplu:
Lactobacillus rhamnosus susține recuperarea rapidă a florei intestinale în caz de diaree acută sau gastroenterite, pentru o diminuare a timpului și numărului de scaune la copii, încă de la naștere și de asemenea, previne diareea cauzată de administrarea antibioticelor. Este ideală pentru restabilirea echilibrului microbiomului intestinal.
Lactobacillus Reuteri este util pentru dizenterie de origine virală, dar conform unor studii recente ar putea ajuta și la ameliorarea colicilor gazoase la nou-născut;
Lactobacillus Casei Infantis sau Johnsonii pot fi utili în special în cazul în care copilul suferă de constipație;
Streptococcus salivarius K12 – de câțiva ani a fost studiat pentru capacitatea sa de a limita creșterea bacteriilor patogene responsabile de infecțiile faringo-amigdale;
Acestea sunt doar câteva exemple simple, dar întotdeauna trebuie consultat medicul, care va alege probiotice bazate pe dovezi științifice, dedicate afecțiunii / situației.
Când sunt utile probioticele pentru copii?
După terapia cu antibiotice
Unele dovezi științifice indică faptul că aportul de probiotice ajută la contracararea diareei care adesea apare după câteva zile de tratament cu antibiotice, când acestea provoacă o modificare a florei bacteriene intestinale normale. În aceste cazuri, este recomandabil să se înceapă administrarea probioticelor odată cu terapia cu antibiotice și să se continue timp de 1-2 săptămâni după finalizarea acesteia.
În cazul intestinului iritabil
Unele probiotice pot ajuta la ameliorarea simptomelor caracteristice sindromului de intestin iritabil (diaree și/sau constipație, dureri abdominale/balonare).
La copiii cu risc ridicat de alergii
Organizația Mondială a Alergiilor (WAO) sugerează combinația de probiotice și vitamina D ca instrument de prevenire pentru copiii cu risc ridicat de a dezvolta alergii. Persoanele care au un părinte sau un frate cu rinită alergică, astm, eczeme sau alergii alimentare sunt considerate cu risc ridicat de alergie. Utilizarea probioticelor susține echilibrarea florei intestinale, a cărei dezechilibru conduce la o stare inflamatorie, care susține și cauzează alergiile.
La copiii cu dermatită atopică
Unele studii au arătat că acei copii cu predispoziție alergică au o microbiotă intestinală diferită încă de la naștere față de copiii care nu vor dezvolta alergii. În acest context, unele probiotice ar putea acționa pozitiv asupra microbiotei intestinale și ar putea preveni manifestările atopice. Cu toate acestea, în prezent, datele privind prevenirea alergiilor nu sunt încă suficiente.
Prin administrarea de probiotice în timpul sarcinii și, ulterior, în timpul alăptării, mamele ar putea îmbunătăți funcția de barieră intestinală a bebelușilor lor. În plus, în cadrul studiilor amintite, a fost observată o îmbunătățire a simptomelor dermatitei atopice după administrarea de probiotice la copiii afectați.
În cazurile de rinită alergică
Mai multe studii efectuate în Italia, Marea Britanie și Finlanda, au arătat că acei copii care iau probiotice prezintă o reducere importantă a simptomelor tipice rinitei alergice (obstrucție nazală, „nas curbat”, strănut și mâncărimi ale nasului) și folosesc mai puțin corticosteroizi și antihistaminice locale decât copiii care nu iau probiotice.
Tulburări din spectrul autismului
Unele studii științifice au arătat că la copiii cu autism care nu sunt afectați de simptome gastrointestinale, administrarea de probiotice a acționat pozitiv asupra simptomelor legate de tulburări sociocomunicative. În plus, la copiii cu autism cu simptome gastrointestinale, utilizarea probioticelor a fost eficientă în îmbunătățirea nu numai a simptomelor gastrointestinale, ci și a dificultăților de procesare senzorială.
În cazul copiilor cu infecții recurente ale tractului respirator
Mai multe studii arată că utilizarea probioticelor pe bază de Streptococcus salivarius K12 este eficientă în prevenirea unor infecții virale și bacteriene ale tractului respirator, în special la copiii care suferă de aceasta în mod recurent.
În cazul infecțiilor intestinale și urogenitale repetate
S-a constatat că utilizarea zilnică a probioticelor, timp de 4 săptămâni, oferă beneficii apreciabile pentru copiii care au infecții intestinale și urogenitale recurente, contracarând creșterea bacteriilor și ciupercilor potențial dăunătoare, cum ar fi Candida.
Pe scurt, utilizarea probioticelor este indicată: în timpul înțărcării, pentru a preveni sau trata problemele intestinale, în caz de dizenterie și colici gazoase, intoleranțe sau alergii, în momentul începerii școlii, scăderea apărării imune, psoriazis, enterite.
Probioticele sunt sigure pentru copii?
Probioticele sunt, în general, foarte sigure pentru majoritatea copiilor, dar pot exista excepții. Pentru bebelușii născuți prematur sau cu disfuncții ale sistemului imunitar, probioticele nu sunt întotdeauna indicate. Cere întotdeauna sfatul medicului pediatru!
Cum să administrezi probiotice copiilor?
Doar medicul pediatru poate decide când și ce fel de probiotice poate lua copilul. Există situații, de fapt, în care utilizarea unui probiotic este esențială (în special în timpul terapiilor cu antibiotice). Sfatul general este de a administra probiotice pentru copii pe stomacul gol și, în orice caz, între mese. Pentru copiii mai mici, formulele probiotice pot fi asociate unei mese (se pot amesteca în iaurt, băuturi călduțe sau reci).
Important! Conform indicațiilor Ministerului Sănătății, pentru a fi luate în considerare ca atare, probioticele trebuie să conțină cel puțin 1 miliard de celule vii. În plus, trebuie acordată o atenție deosebită originii lor. Denumirea specifică și completă a unei tulpini probiotice îi conferă stabilitate, eficiență și specificitate în cadrul tratamentului unei anumite afecțiuni. De asemenea, combinația de mai multe tulpini nu asigură stabilitatea acestora, un număr mare de tulpini din compoziția unui produs neasigurând neapărat eficiența în cazul anumitor afecțiuni / disfuncții. Fiecare tulpină are o specificitate demonstrată, iar denumirea completă a acesteia ne poate ghida catre studiile care atestă influența pozitivă a acesteia în cadrul tratamentului unei afecțiuni.
Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar care are la bază tulpina Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®) Chr. Hansen, cu eficiență dovedită de peste 75% din totalul de 250 de studii realizate la nivel mondial pe această tulpină. Christian Hansen este cel mai mare producător de probiotice din lume, cu expertiză dedicată acestui domeniu. Tulpina LGG® Chr. Hansen prezintă eficiență în gestionarea gastroenteritei acute, prevenția diareii în cazul tratamentului cu antibiotice sau a infecțiilor nosocomiale și nu în ultimul rând în echilibrarea microbiomului.
Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este menit să asigure confortul și echilibrul burticii copilului în orice zi, chiar și în vacanță. Este recomandat pentru echilibrul microbiomului intestinal: scurtează durata și intensitatea episoadelor de diaree, care pot afecta copiii de până la 3 ani de mai multe ori pe an. De asemenea, administrarea acestei tulpini scade incidența scaunelor diareice cauzate de rotavirus. Este indicat în: gastroenterite / episoade de diaree acută / diaree cauzată de administrarea tratamentelor cu antibiotic / diaree nosocomială / tulburări funcționale, cum ar fi IBS (Sindromul de intestin iritabil).
Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este singurul produs care conține cea mai mare cantitate de Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®) Chr. Hansen – 5 ml UFC (6 picături) – aceasta fiind garantată până la finalul termenului de valabilitate, fapt care atestă calitatea produsului și beneficiile sale pentru sănătate.
Fiind un produs complet (LGG® – 5 mld UFC și Vitamina D3 – 400 UI), fără zahăr, lactoză sau gluten, Dr. BIOM BABY Digestive Comfort reprezintă alternativa ideală pentru copiii de orice vârstă.
Ușor de utilizat: Se pun 6 picături de suspensie (pe zi, în doză unică) Dr. Biom BABY Digestive Comfort într-o linguriță sau se amestecă în orice tip de băuturi reci sau călduțe, în lapte (biberon) sau alte alimente. Suspensia se poate utiliza pentru sugari (de la 0 luni) și copii mici, adolescenţi și adulţi. Cum acționează? Ajunge în intestin și îl populează cu bacterii specifice, fără a fi afectat de acidul gastric sau biliar.
Produsul este disponibil în:
- Bebetei și Farmacia Tei, cât și online pe https://comenzi.farmaciatei.ro/ https://comenzi.bebetei.ro/
- Hiperfarmaciile Dr. Max, cât și online pe https://www.drmax.ro/
- Farmaciile Minifarm, cât și online pe https://www.minifarmonline.ro/
- Farmaciile Remedium, cât și online pe www.remediumfarm.ro
- Farmaciile Duc Farm, cât și online pe https://www.ducfarm.ro/
- Farmaciile Napofarm, cât și online pe https://www.farmaciilenapofarm.ro/
- Farmaciile Myosotis
- Farmaciile Dav si online pe https://www.farmaciiledav.ro/
- Farmaciile Beneva
- Farmaciile Gedeon Richter
- Farmaciile Gedeon Richter