Au, mă doare… burtica! De ce?

Au, mă doare… burtica! De ce? – „Mamă, mă doare burta!”. De câte ori ți-a spus asta copilul tău? Când copiii mici se plâng de dureri de burtă, pot exista o serie de motive. Uneori, cei mici caută atenție pentru că ceva îi îngrijorează, alteori poate fi vorba de un dezechilibru al stării de bine a intestinului. Însă, de multe ori, părinții nu pot identifica motivul și, pe bună dreptate, devin îngrijorați.

Aceștia cred că, în marea majoritatea cazurilor, cauza durerilor de stomac este o patologie organică, adică ceva fizic. Ei bine, nu este cazul! Conform specialiștilor, în doar 10% dintre cazuri, durerea de burtă a copiilor apare ca urmare a cauzelor organice. În 90% dintre cazuri, cauzele sunt psiho-emoționale.

Care sunt cauzele fizice și semnalele de alarmă aferente?

Durerea de burtă este una dintre tulburările de care copiii se plâng cel mai frecvent, nu numai pentru că durerile abdominale sunt de fapt o problemă comună, ci și pentru că cei mici nu sunt capabili să-și localizeze cu exactitate starea de rău. Sus, jos, lateral, puternic, slab sau continuu? Acestea sunt întrebările pe care mamele le pun pentru a încerca să identifice originea durerii și să poată lua măsuri. O sarcină dificilă, mai ales că durerile de burtă ale copiilor nu au întotdeauna o motivație reală. Așadar, cum să înțelegem ce îl supără cu adevărat pe copil?

Trucul pentru a înțelege dacă durerea în zona abdominală are origini psihosomatice este simplă: adesea nu este însoțită de alte simptome; atunci când i se cere să o descrie, copilul explică foarte vag și va indica un punct diferit al abdomenului dacă, după un sfert de oră, i se pune din nou aceeași întrebare.

În plus, de obicei, el nu își pierde pofta de mâncare și, în cele mai multe cazuri, este suficient să i se distragă atenția, implicându-l într-un joc distractiv sau în orice activitate plăcută, pentru a vedea că durerea dispare. Cu toate acestea, chiar dacă s-a dovedit a fi o alarmă falsă care, prin urmare, nu a necesitat niciun tratament, este bine să nu ignori sau, mai rău, să dezaprobi acest comportament, deoarece este semnalul unui disconfort al copilului, care în acest fel încearcă să scape de un angajament (ex. mersul la școală) sau să comunice o stare de anxietate.

Prin urmare, este bine să încercăm să înțelegem motivul care a declanșat această reacție și apoi să-l liniștim pe micul „bolnav imaginar”.

În cazul în care tulburarea este reală…

Dacă micuțul revine asupra problemei lui și se plânge de durere de burtă, ba chiar nu își poate desfășura activitățile obișnuite, chiar dacă este distras, tinde să se ghemuiască, preferă să se întindă pe burtă și sare dacă îi atingi burtica, înseamnă că durerea este reală. Nu te îngrijora, dimpotrivă, sfatul este să nu te panichezi, deoarece, copilul simte când mama este agitată, și astfel ar putea fi afectat și mai mult de tulburarea sa. Mai întâi, încearcă să înțelegi unde se află durerea și să te gândești la ce a mâncat copilul în ziua respectivă, dar și în zilele anterioare, pentru a urmări posibilele cauze. Alimentația este primul gând care ne vine în minte.

Cu toate acestea, întotdeauna este bine să consulți medicul pediatru, care te va îndruma către examinările necesare pentru a aprofunda problema.

Atunci când un copil are dureri generice de burtă, stomacul și abdomenul sunt de obicei considerate sursa durerii. În general, la copii, durerea abdominală sau durerile de stomac sunt aproape întotdeauna concentrate în zona din jurul buricului. În unele cazuri, afectează întregul abdomen, în altele, este concentrată în partea inferioară. Durerea poate fi constantă și continuă, sau poate apărea și dispărea, la fel ca durerea cauzată de crampe. Durerea de burtă poate avea diferite grade de intensitate: poate produce o senzație vagă de disconfort, poate da impresia unei greutăți pe stomac sau se poate manifesta acut. Prin urmare, atunci când mergi cu copilul la pediatru, precizează dacă durerea abdominală este însoțită de alte tulburări.

Recunoaște și ține cont de simptomele asociate durerilor de burtă:

 • Dacă este prezentă și febra, cauza durerilor de burtă ar putea fi o infecție virală.
 • Dacă urina este închisă la culoare și pielea copilului este palidă sau gălbuie, acest lucru poate sugera un ficat afectat.
 • Dacă există vânătăi pe corp, durerea de burtă poate apărea ca urmare a unei lovituri.
 • În schimb, dacă durerea de burtă apare în urma unei tensiunii emoționale, aceasta se manifestă în zona din jurul buricului sau a gurii stomacului. Dacă nu este intensă și, inexplicabil, apare și dispare, o dată sau de mai multe ori pe lună, pentru o perioadă de timp care depășește trei luni, cel mai probabil, este un simptom al stresului.
 • Atunci când durerea de burtă este însoțită de greață, vărsături, diaree, febră și paloare, cel mai probabil poate fi cauza unei indigestii.
 • Dacă durerea este ușoară și dispare numai după o oră sau două, nu există niciun motiv de îngrijorare. În schimb, atunci când durerea abdominală se agravează și devine constantă, trebuie să consulți întotdeauna medicul pediatru.

Semnele pentru a înțelege dacă există o cauză fizică a durerilor de burtă

O simplă infecție gastrointestinală, apendicită, boală celiacă: Patologiile din care poate deriva o durere abdominală pot fi variate, dar fiecare dintre ele are simptome specifice pe care pediatrul este capabil să le identifice. Simptomele care ar trebui să provoace îngrijorare sunt:

 • copilul raportează dureri de stomac într-un punct precis;
 • trezirea nocturnă din cauza durerii;
 • febră;
 • încetinirea creșterii;
 • diaree;
 • vărsături asociate cu durere;
 • inflamația din jurul anusului;
 • pierderea în greutate;
 • prezența sângelui în scaun.

În cazul în care copilul se plânge adesea de dureri de burtă, o vizită la pediatru este recomandabilă

Dacă durerea abdominală este o tulburare recurentă, este întotdeauna bine să mergeți la medicul pediatru, care vă va pune mai întâi câteva întrebări specifice pentru a înțelege când și cum apare durerea. Medicul va efectua apoi un examen general, iar dacă este necesar, el va comanda unele teste de sânge – hemoleucograma (sau hemograma), teste pentru boala celiacă și unii indicatori de inflamație – și un test de urină. Dacă este prezentă și diareea, medicul va cere, în plus, o examinare parazitologică a scaunului.

Dacă durerile de burtă sunt recurente si controlul pediatric este ok, cauza poate fi emoțională

Dacă toate testele sunt negative, nu a fost detectat nimic special și creșterea copilului este regulată, pediatrul poate ajunge la concluzia că este o durere abdominală recurentă de tip funcțional, adică nu are legătură cu o boală fizică, dar burta doare cu adevărat.

Ce provoacă o durere funcțională de burtă? Există copii care sunt mai afectați de stresul mediului. Pot fi, de exemplu, copii buni la școală și în diferitele activități pe care le fac, dar tocmai din acest motiv sunt expuși la așteptări excesive sau suferă de anxietate de performanță. La baza durerilor de burtă funcționale pot exista cauze în sine banale, dar care sunt importante pentru copil. O ceartă între prieteni, o soră/frate care îl tachinează, o profesoară strictă, un eșec în sport, o notă rea: toate acestea sunt evenimente care, copiilor mai fragili emoțional, le produc un sentiment neplăcut care poate duce la dureri abdominale.

Este ca și cum copilul nu se simte suficient de „echipat” pentru a face față anumitor probleme ale lumii exterioare și, tocmai prin acest tip de dureri, caută refugiu în mediul familial, perceput ca un loc primitor și înțelegător, care îl calmează și îl consolează.

Echilibrul intestinal este important chiar și în cazul copiilor

Microflora bacteriană din tractul gastrointestinal este importantă deoarece ajută la menținerea sănătății întregului organism, efectuând următoarele acțiuni: Cooperează la nivel imunitar, pentru a crește apărarea; Protejează intestinul de posibile infecții, producând substanțe antimicrobiene naturale; Ajută la păstrarea motilității naturale a intestinului; Participă la activarea unor procese de metabolism în intestin; Absoarbe substanțe prețioase, cum ar fi sărurile minerale, inclusiv magneziu, fier, calciu.

Este important să protejăm prețioasa sănătate intestinală a copiilor, dar cum?

În primul rând, poate fi util să se administreze copiilor bacterii lactice cu acțiune probiotică. Sunt bacterii benefice, cu acțiune pozitivă, capabile să restabilească flora bacteriană intestinală modificată. De fapt, probioticele promovează asimilarea nutrienților esențiali pentru creștere și oferă un sprijin important în întărirea barierei intestinale, uneori modificată de unele tulburări, cum ar fi dizenteria sau iritabilitatea intestinului.

În aceste cazuri se poate recomanda administrarea bacteriilor lactice în cantități adecvate și de diferite specii, gen, tulpină, specifice fiecărui tip de afecțiune. În caz de diaree, tensiune abdominală și formarea de gaze, probioticele pot ajuta, în timp ce este inutil să se elimine laptele sau să se utilizeze lapte foarte digerabil, cu excepția cazului în care se constată intoleranța la lactoză.

De acum, mămicile au un ajutor de nădejde pentru susținerea sănătății copiilor: Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar menit să asigure confortul și echilibrul burticii copilului în orice zi, chiar și în vacanță. Studiile efectuate au demonstrat ca Dr. BIOM BABY Digestive Comfort poate fi recomandat pentru echilibrul microbiomului intestinal: scurtează durata și intensitatea episoadelor de diaree, indiferent de cauză. Este indicat în:  gastroenterite / episoade de diaree acută / diaree cauzată de administrarea tratamentelor cu antibiotic / diaree nosocomială / tulburări funcționale, cum ar fi IBS (Sindromul de intestin iritabil).

Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este singurul produs care conține cea mai mare cantitate de Lactobacillus rhamnosus, GG® (LGG®) Chr. Hansen, cu peste 75% din studiile realizate la nivel mondial pe această tulpină. Doza de 5 ml UFC (6 picături) este garantată până la finalul termenului de valabilitate, fapt care atestă calitatea produsului și beneficiile sale pentru sănătate. Este un produs complet, cu beneficii multiple: acesta conține LGG® 5 mld UFC și Vitamina D3 (400 UI), doza recomandată de protocolul pentru profilaxia rahitismului la copii. Datorită tulpinii specifice, cu rol demonstrat în ameliorarea simtomelor de diaree, Dr. BIOM BABY Digestive Comfort a primit recomandarea 1A, strong, din partea ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică). Un aspect foarte important îl reprezintă faptul ca poate fi păstrat la temperatura camerei după deschidere. Și mai mult, nu conține zahăr, lactoză sau gluten, fiind indicat încă de la naștere.

În plus, este ușor de utilizat: Se pun 6 picături de suspensie (pe zi, în doză unică) Dr. BIOM Baby Digestive Comfort într-o linguriță sau se amestecă în orice tip de băuturi reci sau călduțe, în lapte (biberon) sau alte alimente. Suspensia se poate utiliza pentru sugari (de la 0 luni) și copii mici, adolescenţi și adulţi. Cum acționează? Ajunge în intestin și îl populează cu bacterii benefice, fără a fi afectat de acidul gastric sau biliar, pentru un efect rapid și care influențează pozitiv starea de bine a intestinului și a întregului organism. Și pentru că în perioada vacanțelor nu poți prevedea evenimentele nefericite însoțite de dureri de burtică sau diaree, Dr. BIOM BABY Digestive Comfort nu trebuie să lipsească din bagajul de urgență.

Îl găsești aici:

Produsul este disponibil în:

 • Bebetei și Farmacia Tei, cât și online pe https://comenzi.farmaciatei.ro/ https://comenzi.bebetei.ro/
 • Hiperfarmaciile Dr. Max, cât și online pe https://www.drmax.ro/
 • Farmaciile Minifarm, cât și online pe https://www.minifarmonline.ro/
 • Farmaciile Remedium, cât și online pe www.remediumfarm.ro
 • Farmaciile Duc Farm, cât și online pe https://www.ducfarm.ro/
 • Farmaciile Napofarm, cât și online pe https://www.farmaciilenapofarm.ro/
 • Farmaciile Myosotis
 • Farmaciile Dav si online pe https://www.farmaciiledav.ro/
 • Farmaciile Beneva
 • Farmaciile Gedeon Richter
Distribuie articolul